2013. március 31., vasárnap

Jeruzsálemi csokoládés kalács

Végre sikerült a kelt tésztám... persze száraz élesztővel, de akkor is! :) A krém a kalácsban nem túl édes, pont jó krémes-csokis, a tésztája pedig citromos és omlós. 
A recept Yotam Ottolenghi Jeruzsálemi könyvéből való.
A diót helyettesíthetjük kandírozott narancshéjjal és a só helyett használhatunk őrölt kardamomot!
Érdemes kipróbálni! Aki egyszer megcsinálja utána nem fog a boltban kapható kalács után nyúlni, legalábbis én tuti nem fogok! :)




Adag: 

2 kalácsnyi


Hozzávalók a tésztaalaphoz:

 55 dkg liszt

10 dkg cukor

2 evőkanál szárított élesztőpor

1 teáskanál só

1 citrom reszelt héja

3 egész tojás

1,2 dl hideg víz

15 dkg puha vaj



Hozzávalók a töltelékhez:

15 dkg olvasztott étcsokoládé

12 dkg olvasztott vaj

5 dkg porcukor

3 dkg keserű kakaópor

1 teáskanál só (vagy: 1 teáskanál őrölt kardamom)

10 dkg dió, durvára vágva (vagy: 10 dkg kandírozott narancshéj, aprítva)
Elkészítése:
1. A lisztet, a cukorral, az élesztőporral, a sóval és a citrom reszelt héjával összekeverjük, mjad a tojással a vízzel és a vajjal összegyúrjuk.
2. Az így kapott tésztát egy éjszakára lefedve a hűtőbe tesszük.
3. Másnapra szépen megkelt a tésztánk. A nyújtódeszkára rakjuk, két egyforma résztre osztjuk és mindkét bucit téglalap alakúra nyújtjuk.
4. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót (porcukor, kakaópor,só).
5. Az így kapott masszát a kinyújtott tésztánkra kenjünk, majd a dióval meghintjük.
6. Feltekerjük, mint a bejglit és két részre vágjuk. Utána a két részt összesodorjuk majd a tetején éles késsel kis vágást ejtünk, hogy mutatósabb legyen.
7. Sűtőpapírral kibélelt őzgerinc formába tesszük majd 1 órát szélvédett, meleg helyen pihentetjük.
8. 190 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.
9. A sütőből kivéve a kalácsot meglocsolhatjuk cukros sziruppal (25 dkg cukrot, 1,5 dl vízzel összeforralunk, majd közepes hőmérsékletűre hűtjűk és ráöntjük a forró kalácsra).

Jó étvágyat hozzá!         

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése