2013. május 19., vasárnap

Joghurtos-ribizlis habos pite eperrel

Unokatestvérem születésnapjára készült ez a torta.  A meleg időre való tekintettel egy könnyű, habos dologra gondoltam. Így esett a választásom a joghurtos pitére. A ribizli ötlete onnan jött, hogy tavalyról még elraktam a pürésített változatát, ezért azt könnyedén fel tudtam használni. Persze helyettesíthetjük másik gyümölccsel is, annak is leírom a készítési folyamatát.
A tésztája nagyon jó lágy, nem kekszes a habos könnyedsége pedig nagyon ízletes és hűsítő.




Hozzávalók a tésztaalapohoz:

150g liszt

75g porcukor

1/4 tk só

110g vaj

1 tojássárgája

1/2 tk vaníliakivonat

1 ek tejszín

1-2 ek jéghideg víz


Hozzávalók a töltelékhez:

1 zacskó zselatin por

2 ek víz

250 ml natúr görög joghurt

60 g méz (én ezt barnacukorral helyettesítettem)

250 ml tejszín

1 doboz ribizli (vagy egyéb más gyümölcs)

1 ek cukor

pár csepp citrom


Elkészítése:

1. A hozzávalókat egy tálba helyezzük és kézzel összedolgozzuk. Ha szükséges még hozzá víz, akkor rakhatunk bele. A kész tésztát fóliába rakjuk és 1 órát pihentetjük a hűtőben.

2. Miután kivettük egy kivajazott pite formába nyomkodjuk, villával megszúrkáljuk és 190 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

3. A ribizlit a cukorral, és a citrommal egy lábasban forrásig felmelegítjük, majd botturmixszal pürésítjük és félrerakjuk.

4. Egy kis edényben a zselatint és a vizet keverjük össze, majd tegyük félre. Tegyük ugyanezt a joghurttal és a mézzel is, ezeket is tegyük félre. Majd a tejszínt verjük kemény habbá és ezt is tegyük félre. Ez a "tegyük félre" opció már csak ilyen. :)

5.A zselatinos vizet tegyük mikróba és 12 másodpercen keresztül melegítsük, majd azonnal öntsük a mézes joghurtba, majd adjuk hozzá a gyümülcsös pürét is és keverjük jól el. Végül adagoljuk hozzá a tejszínt is.

6. Várjuk meg míg kihül a pite tésztája és már rá is kanalazhatjuk a habot, majd gyümölccsel díszítsük!



Jó étvágyat hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése