2014. március 4., kedd

Somlói galuska

A cuki iskolában tányérdesszerteket vettünk, én a somlóit kaptam. Még sose készítettem se somlóit, se tányérdesszertet úgyhogy elérkezett ez a nap is. :) A kakaós piskótát ne keressétek a rétegek között, mert az nem úgy sikerült, ahogy kellett volna... hát mondjuk azt hogy nem spóroltam ki a kakaót belőle, így összekapta magát a tészta. :D Mindenkivel megesik az ilyen, a következő majd jobb lesz. Az a recept amit mutatok nektek egy téglalap alakú "torta", amit utána úgy szeletelhettek vagy alakíthattok ahogyan ti szeretnétek. :)


Adag:

5

Hozzávalók a lapokhoz:

4 tojás
80 g cukor
80 g liszt
30 g dió (durvára vágva v klopfolva)
tetszés szerint kakaó ( de ne túl sok, mert akkor összekapja a tésztánkat)

Hozzávalók a sárgakrémhez:

3 dl tej
40 g keményítő
3 tojás
80 g cukor

+ durvára vágott dió

Hozzávalók a cukorsziruphoz:

1,5 dl víz
100 g cukor
rum ízlés szerint
marék mazsola

Hozzávalók a csokiöntethez:

200 g víz
40 g cukor
10 g keményítő
100 g étcsokoládé

tejszínhab a tetejére


Elkészítése:

1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor 1/3-val míg a fehérjét a cukor 2/3-val felverjük. A tojásfehérjéhez hozzákeverjük a tojássárgáját, majd 3 részre osztjuk. Az egyiket elkeverjük 30 g liszttel, a másikat 30 g liszttel és a dióval, a harmadikat pedig 20 g liszttel és tetszés szerint kakaóval. Az így keletkezett 3 tésztát egymás fölé kenjük sütőpapíros lemezre, majd 175 fokon készre sütjük. 

2. Elkészítjük a cukorszirupot. 1,5 dl vízben gáztűzhelyen feloldunk 100 g cukrot. Amikor elkezd forrni, akkor levesszük a tűzről és hozzáöntjük a rumot, majd belerakjuk a mazsolát. Félre tesszük.

3. A lapokat amikor kihűlt, felvágjuk úgy, hogy legyen egy csokis csíkunk, egy diós csíkunk és egy sima csíkunk. Így van 3 piskótalapunk, amik téglalap alakúak.

4. Most jön a főzött sárgakrém. A keményítőt, a tojássárgával, kevés cukorral jól kikeverjük, majd adunk hozzá egy kis tejet és azzal is eldolgozzuk. Ha felforrt a maradék tej, akkor hozzárakjuk és puding sűrűségűre keverjük, majd megvárjuk amíg el kezd lágyulni és ekkor rakjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Igazából itt miközben kezdjük keverni a tojássárgás pépet, a lágyulásnál már be kéne kapcsolni a robotgépet, hogy közben felverődjön a tojásfehérje (maradék cukor + tojásfehérje + csipet só). Amíg meleg addig kell beletölteni a piskóták közé.

5. Lehelyezzük az első lapot, meglocsoljuk jól a cukorszirupos-mazsolás-rumos löttyel, majd diót szórunk rá és rákenjük a krémet. Jön a következő lap, azzal is ugyanígy járunk el, majd a végén rárakjuk a 3. lapot amire vékony sárgakrémet kenünk és megszórjuk dióval a tetejét, majd berakjuk a hűtőbe.

6. Amíg hűl elkészítjük a csokiöntetet. A vizet a cukrot és a keményítőt egy lábasba rakjuk, majd elkezdjük főzni.. amint elkezd forrni, akkor belerakjuk az étcsokit és elkeverjük. Picit oldalra rakjuk, be fog sűrűsödni. Majd elkészítjük a tejszínhabot is.

7. Kivesszük a hűtőből a galuskánkat, majd tálaljuk. Vágunk belőle egy szeletet, leöntjük csokoládéval és tejszínhabbal díszítjük.





Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -



4 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós lett, ahhoz képest, hogy első így is - úgy is, hát le a kalappal! Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Dina! :) A tányérdesszertektől és a pohárkrémektől mindig tartok, de csak sikerül megoldani a próblémát valahogy. :))) Idővel remélem jobbak lesznek! :))

      Törlés