2014. március 3., hétfő

Tejszínes gesztenyetorta

Anyukámnak a születésnapjára készítettem ezt a tortát. Ő igazából szökőévben látott napvilágot, de azért mi minden évben felköszöntjük. :) Eredetileg nem ezt a tortát szerettem volna készíteni, ám kitaláltuk, hogy ideje lenne már az iskolai tortás tananyagomat gyakorolni, így onnan választotta ki anyukám a tejszínes gesztenyetortát, úgyhogy nem volt nagy meglepetés. :D Édesmorzsának legközelebb kekszet fogok választani és nem babapiskótát és talán nem húsklopfolóval fogom szétcsapkodni! :) Másnapra lesz igazán finom az íze! :)


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók a piskótához:

6 tojás
120 g cukor
120 g liszt
30 g kakaó

Hozzávalók a krémhez:

300 g gesztenyemassza
400 ml tejszín
30 g porcukor
10 g rum

Hozzávalók a díszítéshez:

gesztenyemassza
étcsokoládé
100 ml tejszínhab + porcukor + habfixáló
édesmorzsa (valamilyen darált keksz)



Elkészítése:

1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a 1/3 cukorral fehéredésig, a fehérjét az 2/3 cukorral habbá verjük. A tojásfehérjéhez hozzákeverjük a sárgáját, majd az átszitált lisztet és kakaót. Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.

2. A gesztenyét villával összetörjük, majd 20 g porcukorral, rummal ízesítjük. A tejszínt 10 g porcukorral felverjük és hozzáadagoljuk a gesztenyéhez.

3. A kihűlt tortánkat 3 részre vágjuk és a krémmel egyenletesen megtöltjük, majd bevonjuk a külsejét és a tetejét is vele. Amíg elkészítjük a díszt a tetejére, addig hűtőbe rakjuk.

4. A gesztenyéből szívet vagy golyókat formázunk, amiket tetszés szerint vízgőz fölött megolvasztott étcsokoládéba mártunk. Ezeket sütőpapírra rakjuk és megvárjuk, míg megdermednek.

5. A tortánk oldalát/alját édesmorzsával vonjuk be.

6. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval felverjük, habzsákba tesszük és csillagcsővel rózsákat formálunk a tortánk tetejére, majd mindegyikre ráhelyezünk egy étcsokival bevont gesztenyét.



Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -

2 megjegyzés:

  1. Nahát, pont ezt akartam én is megsütni vasárnap, de aztán a fogyókúra miatt nem szabadott :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig pont mást akartam, csak most gyakorlom néha a sulis dolgokat...pedig annyi mindent sütnék. :D Ott meg 3 torta szerepel: gyümölcsös joghurt, a dobos meg ez. :) Bár én ezt inkább kevesebb habbal csinálnám, de így is nagyon finom volt. :)

      Törlés