2014. február 9., vasárnap

Piskóták

Egy csokorban megpróbálok pár piskóta fajtát leírni, hátha ez egy pici segítség lesz nektek, amikor tortát szeretnétek készíteni vagy bármi mást. :)






1. Sima piskóta


Adag: 

1 gáztepsinyi vagy 24 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

6 db tojás 
6 evőkanál cukor 
6 csapott evőkanál liszt 
1 nagy csipet só

Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük kb. 175 fokra, alul-felül melegítésre. A formát sütőpapírral kibéleljük. Ha tortaformát használunk, akkor csak az alsó kör alakot béleljük ki sütőpapírral, az oldalait kivajazzuk, kilisztezzük. Így oldalt is egyenletes lesz a piskótánk és nem lesznek benne hiányosságok a papír megtörése miatt.

2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, és külön tálba tesszük. A fehérjéhez hozzáadjuk a sót és kemény habbá verjük.

3. Közben egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját, de közben nem kapcsoljuk ki a habverőt, majd a cukrot. Az így kapott masszába beleforgatjuk a lisztet, úgy hogy a habunk ne essen össze.

4. A kész masszát formába öntjük, megsütjük, majd hagyjuk kihülni.

5. Attól függően, hogy mennyi piskótára van szükségünk, úgy növeljük vagy csökkentsük az adagok arányát (pl. ha 7 tojásosat szeretnék, akkor 7 ev. a cukor is és a liszt is)

6. Ha kakaós piskótát szeretnénk, akkor a liszt 1/3-át helyettesítsük kakaóporral. 

2, A mindig tökéletesen sikerülő piskóta
a receptjét Dinának köszönhetem! :)


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

2 tojás
100 g liszt
100 g cukor
0,6 dl tej
0,6 dl olaj
fél csomag sütőpor
egy csipet só

Elkészítése:

 1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni és a cukor felét (50 g) hozzá adagoljuk. 

2. A tojások sárgáját a cukor másik felével (50 g) habosra keverjük robotgéppel, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd gyors keveréssel a lisztet és a sütőport.

3. Vgül a habot beleforgatjuk a sárgás részbe és lisztezett, vajazott formába öntjük, majd 150! fokon 35-40 perc alatt készre sütjük - hőlégkeverésesen 20-25 perc.

3, A kakaós, amit jól meg lehet pakolni


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

4 tojás
10 dkg cukor

1,75 dkg vaj

8 dkg liszt

2,5 dkg étkezési keményítő

1,25 dkg kakaópor


Elkészítése:

 1. A lisztet, a keményítőt és a kakaóport összekeverjük és egy tálba szitáljuk.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a tojások sárgáját 4 evőkanál forró vízzel és a cukorral habosra verjük.


3. A vajat felolvasztjuk és a tojássárgás egyvelegbe keverjük (kézi habverővel), majd hozzáadagoljuk a felvert tojásfehérjét és a száraz (liszt, kakaópor, keményítő) mixet.



4. A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát és 180 fokon hőlégkeveréses funkción 25 percig sütjük, majd elzárjuk a gázt, a sütőt kissé kitámasztjuk és még 10 percig benne hagyjuk a tésztát, majd kivesszük és rácson kihűtjük.


4, Csokoládés masszív piskóta

Ez a csokis piskóta elég masszív. Jól meg lehet pakolni krémmel, szépen feljön és nagyon finom.


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

1 csésze (2,5 dl) liszt

¼ csésze kakaó

¼ teáskanál sütőpor

¼ teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál só

100 g szobahőmérsékletű vaj

¾ csésze cukor

1 nagy tojás

1 nagy tojás sárgája
75 g olvasztott csokoládé
½ teáskanál vanília aroma
½ csésze tej


Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, majd elkészítjük a piskótát. Először összekeverjük egy tálban száraz alapanyagokat: liszt, kakaó, sütőpor, szódabikarbóna, só.


2. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojás sárgáját, az olvasztott csokoládét, és a vanília aromát. Hozzáadjuk a száraz mixet-et, majd robotgéppel simára keverjük, végül hozzáöntjük a tejet.

3. Vajazott, lisztezett formába öntjük és készre sütjük (hurkapálcika próbával nézzük meg, hogy készre sült-e a piskótánk).

5, Narancsos-csokoládés tömör gyönyör


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók:

175g lágy vaj
100g étcsokoládé
185g liszt
1 tk sütőpor
175g porcukor
3 közepes tojás
2 narancs reszelt héja
1 evőkanál instant kávé, higítva 1 evőkanál forró vízzel

Elkészítése:

1. A sütőformát vajazzuk, lisztezzük ki. A sütőt melegítsük elő 170/180 fokra. A csokoládét törjük darabokra és vízgőz fölött olvasszuk meg.

2. Egy tálban a lisztet keverjük össze a sütőporral. A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojást, majd a narancshéjat, végül a lisztet és jól dolgozzuk össze. Öntsük a masszához az olvasztott csokit és a kávét, mixeljük össze, majd öntsük a kilisztezett, vajazott formába. Süssük 30-35 percig. Hurkapálca segítségével nézzük meg, hogy elkészült-e a tésztánk.

6, Mákos piskóta - lisztmentes


Adag: 

22 cm-es 

Hozzávalók:

500 g tojásfehérje
300 g kristálycukor
200 g darált mák
60 g édes morzsa ( babapiskóta vagy vmi édes keksz lereszelve)
100 g hámozott, reszelt alma
fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

1. A mákot, a morzsát, a citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, közben a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.

2. A tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük a mákos egyveleghez.

3. Sütőpapírra 22 cm átmérőjű kört rajzolunk, majd 6-7 evőkanálnyi masszát kanalazunk rá és elegyengetjük.

5. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Amíg forró addig alávágunk. 6 ilyen tortalapot sütünk ki egyenként.

7, Babapiskóta




Adag:

20 db

Hozzávalók:


2 tojás
80 g cukor
120 g liszt

40 g porcukor majd a tetejére

Elkészítése:

1. Mivel a felvertek kényesek, ezért már előre készítsük oda a sütőpapíros tepsinket, az eszközöket és kapcsoljuk be a sütőt 175 fokra.

2. A tojásokat válasszuk szét, a sárgájához adjuk a cukor 1/3-át a fehérjéhez a 2/3-át, majd verjük fel mindkettőt. A tojásfehérjéhez öntsük hozzá a sárgáját, majd óvatos, gyors mozdulatokkal keverjük össze, végül adjuk hozzá az átszitált lisztet.

3. Lapátoljuk habzsákba, majd nyomjunk a sütőpapírra babapiskóta formákat (20 db-ot) és egyenletesen porcukorral szórjuk meg. Ez fontos, mivel sütés után így lesz szép világos színű a babapiskótánk. Ha nem egyenletesen végezzük el ezt a műveletet, akkor pontok jelentkeznek majd rajta.

4. Ha végeztünk, rakjuk a sütőbe és süssük készre. :)

Itt egy kis videó a babapiskóta készítéséről! 

8, Doboslap


Adag:

6 db 18 centis lap

Hozzávalók:

4 tojás
100 g liszt
100 g cukor
20 g olvasztott vaj

kenéshez: olaj + liszt

Elkészítése:

1. Először készítsük elő az eszközöket, 6 lapot kell majd kisütni. Én úgy csináltam, hogy megfordítottam egy tepsit, azt lekentem olajjal, rászitáltam a lisztet és 18 centis tortakarikával bejelöltem a helyet, ahova majd a tészta kerül. 1 tepsire két kör fér rá. A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra.

2. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját 40 g cukorral verjük fehéredésig, a fehérjét 60 g cukorral kemény habbá. A felvert tojásfehérjébe öntsük bele a kihabosított sárgáját, keverjük el, majd öntsük hozzá a vajat, végül az átszitált lisztet.

3. Masszánkat válasszuk 6 részre és kenőkéssel az előzőleg a tepsin kijelölt köröket töltsük meg a tésztával, majd süssük aranybarnára.

4. Ha elkészültek, akkor még melegen vágjunk a tészták alá, hogy elváljanak a tepsitől és hűtsük ki, majd a formával egyenletesre szabjuk őket (ha pontatlan volt a kenésünk előzőleg).

 -fromJuci-




4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen rendszerezett bejegyzés :) ... és persze nagyon hasznos! Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihihi! Gondoltam jól jön másoknak is a rendszerezés, nem csak nekem! :)) Majd idővel fog bővülni is, remélem! :)

      Törlés
  2. Hű, máris kiszúrtam egyet, amit tuti, hogy kipróbálok! Az a narancsos-csokis nagyon durván guszta! Á, kész, mennem kell!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a torta nagyon fincsi, nem csak szerintem! :D Brutálisan nehéz és csokis :))))) Mármint súlyra nehéz :D

      Törlés