2014. március 25., kedd

Dobostorta I.


Ez a különleges torta Dobos c. József nevéhez fűződik, ami igazi hungarikum. Mind a vajkrém, mind a tészta Dobos találmánya volt. I. Ferenc József és Erzsébet királyné is az első kóstolók között volt. Amikor a torta bemutatásánál tapsvihar kerekedett, az a szóbeszéd járja, hogy az abbahagyhatatlan tapsvihar nem is a királyi párnak, hanem a tortának szólt. Az eredeti receptben Dobos kakaóvajat és kakaó masszát alkalmazott és a karamell réteg alá eperlekvár csíkot húzott. Sokan kispórolják a jó, minőségi alapanyagokat ebből a desszertből, így sokan nem is ismerhetik milyen egy jó Dobostorta. Vannak akik margarinnal és kakaóporral készítik el, ami ennél a süteménynél öreg hiba. Sok tanulmányozás és videó megnézése után készült el az én Dobostortám, a legelső. A karamell tetőnél még van mit javítanom, mert nem voltam elég gyors és néhol berepedt, de úgy gondolom hogy az íze kárpótolt mindent. 

Itt egy kis videó segítség annak, aki otthon is elkészíteni ezt a finom tortát. :)


Adag:

18 cm-es torta

Hozzávalók a tésztaalaphoz:

4 tojás
100 g liszt
100 g cukor
20 g olvasztott vaj

kenéshez: olaj + liszt

Hozzávalók a krémhez:

4 tojás
150 g cukor
100 g étcsokoládé (nálam 81%os volt)
180 g vaj
10 g van. cukor / van. rúd magjai

Hozzávaló a dobos tetőhöz:

150 g cukor

Elkészítése:

1. Először készítsük elő az eszközöket, 6 lapot kell majd kisütni. Én úgy csináltam, hogy megfordítottam egy tepsit, azt lekentem olajjal, rászitáltam a lisztet és 18 centis tortakarikával bejelöltem a helyet, ahova majd a tészta kerül. 1 tepsire két kör fér rá. A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra.

2. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját 40 g cukorral verjük fehéredésig, a fehérjét 60 g cukorral kemény habbá. A felvert tojásfehérjébe öntsük bele a kihabosított sárgáját, keverjük el, majd öntsük hozzá a vajat, végül az átszitált lisztet.

3. Masszánkat válasszuk 6 részre és kenőkéssel az előzőleg a tepsin kijelölt köröket töltsük meg a tésztával, majd süssük aranybarnára.

4. Ha elkészültek, akkor még melegen vágjunk a tészták alá, hogy elváljanak a tepsitől és hűtsük ki, majd a formával egyenletesre szabjuk őket (ha pontatlan volt a kenésünk előzőleg).

5. Készítsük el a dobos cukrot. Először válasszuk ki a legszebb lapunkat, nyújtófával kicsit átmehetünk rajta, hogy egyenletesebb legyen a teteje. Egy lábasba rakjunk 150 g cukrot és közepes lángon melegítsük fel, majd kavarjuk amíg el nem olvad teljesen a cukor és nem lesz sötét színű. 

6. Az így keletkezett cukrot öntsük a lap tetejére, majd míg forró addig egy vajazott élű késsel jelöljük be rajta a vágási helyeket, majd erőteljes mozdulattal roppantsuk szét a karamellt a kívánt perforációknál. Ha nem dolgozunk gyorsan, akkor a karamell berepedhet, mint nálam is történt. Ha úgy érezzük,hogy dermed a karamell, akkor berakhatjuk a 200 fokos sütőbe picit, hogy újból felolvadjon.

7. A krém elkészítése. Én 3 részre bontanám. Először a vajat a vaníliás cukorral habosítsuk ki, majd rakjuk félre. Másodszor a tojás a cukorral rakjuk egy tálba, majd vízgőz fölött kézi haberő segítségével kevergetve hevítsük fel addig, amíg el nem olvad a cukor, majd robotgép segítségével kihűlésig verjük habossá. A harmadik lépés a csokoládé felolvasztása vízgőz fölött.

8. A krém összeállítása. Az első masszához (vajas) először hozzákeverünk egy kevés 2-at (tojásos cukros habos), majd a többit és végül az olvasztott csokit. Egy kenhető masszát kell kapnunk. Ha túl folyósnak látjuk, akkor még habosítsunk hozzá vajat és keverjük a kész masszához.

9. A torta összeállítása. Végre mindenünk készen van. :) Rakjunk alulra egy lapot, majd kb ugyanannyi krémet, mint amekkora a lap vastagsága és így tovább, majd vonjuk be a torta oldalát is krémmel, tetejére habzsákkal formázzunk 10 rózsát, amire állítsuk rá az előzőleg szétvágott dobos tetőket.

Tipp: Másnapra lesz igazán finom, mert akkor összeérnek az ízek. A karamellizált cukros edény úgy tudjuk megtisztítani, ha öntünk hozzá vizet és felmelegítjük, így a cukor újból visszaolvad. A karamellel vigyázzunk, mert égése a csontunkig hatolhat. A karamellből készíthetünk mintákat, villa segítségével szálasíthatjuk. Menet közben azt hiszem a többi tippet leírtam már. :)

Jó étvágyat hozzá! :)

- fromJuci -
 

2 megjegyzés:

  1. Annyira széép :)) És olyan, de olyan guszta! :D Jaj, de szeretem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Dina! :) Kicsit félve raktam fel, mert még van mit javítani rajta, de hát mégiscsak az enyém, meg a legelső. :D :))

      Törlés